De schildersuitrusting: Wat heb je echt nodig?

15 november 2023 om 14:55

Je hebt een schilderklus op de planning staan. De verfbenodigdheden zijn in huis gehaald, je trekt je oude kloffie aan en je bent klaar om van start te gaan. Ben je echt klaar, of weet je eigenlijk niet zo heel goed hoe je voorbereid aan een schilderklus begint? De juiste schildersuitrusting kan het verschil maken tussen een klus die gemakkelijk verloopt en een waar je mee worstelt. Het is belangrijk om te weten welke materialen en gereedschappen noodzakelijk zijn voor een succesvol schilderproject. Oude kleding alleen is niet voldoende om jezelf en je omgeving te beschermen. In deze blog gaan we uitgebreid in op de schildersuitrusting die je echt nodig hebt bij een schilderklus. Ook delen we waardevolle adviezen om je schilderwerk tot een goed einde te brengen. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je echt nodig?

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Veiligheidsbril
Handschoenen
Stofmasker
Oude kleding of een overall

Veel verfsoorten bevatten stoffen die niet goed zijn voor onze gezondheid. Denk aan verfdampen met chemische stoffen erin. Deze stoffen zijn schadelijk. Daarom is het belangrijk om beschermende middelen te gebruiken. Een veiligheidsbril voor de verfspatten, een stofmasker voor stof en voor verfdampen. Maar ook handschoenen en beschermende kleding zodat je zelf niet vies wordt, maar ook je kleding niet beschadigt door de verf.

Je hebt er nu voor gezorgd dat je zelf beschermd bent tegen de verf. Nu heb je de rest van je schildersuitrusting nog nodig. Welke materialen zijn er allemaal nodig om een schildersproject aan te gaan? We delen hieronder nog vier dingen die je nodig hebt bij een schilderklus.

Zeil en afplaktape
Wil je de omgeving goed beschermen? Koop dan voldoende afplaktape en zeil voor het schildersproject. Een plastic zeil beschermt je vloeren en meubels tegen verfspatten en druppels. Het beschermt niet alleen je vloer. Het voorkomt ook heel veel schoonmaakwerk. Een afplaktape helpt je om strakke lijnen te creëren en om alleen de stukken te verven die geverfd moeten worden. Je plakt de stukken af die je niet geverfd wil hebben. Wel is het belangrijk dat je de tape goed aanbrengt. Maak strakke lijnen en zorg ervoor dat je de juiste afplaktape gebruikt.

Rollers en kwasten van goede kwaliteit
Het is belangrijk om in rollers te investeren met verschillende texturen voor allerlei oppervlakken en kwasten met verschillende groottes. Hoogwaardige rollers en kwasten zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf en geven een mooi resultaat.

Vulmiddel en schuurpapier
Voordat je begint het met schilderen van het oppervlak is het essentieel dat je het oppervlak eerst voorbereid. Een vulmiddel is erg handig om kleine scheurtjes en gaten te dichten. Denk bijvoorbeeld aan een muur die je gaat verven. Er hing een schilderij die je nu niet meer op gaat hangen, maar er zit nu wel een gat in de muur. Dit gat vul je op met vulmiddel. Maar denk ook aan schuurpapier. Je hebt dit in verschillende korrelgroottes en het helpt je om de oppervlakken voor te bereiden. Een houten oppervlak moet altijd (licht) opgeschuurd worden voordat je de verf of primer aanbrengt.

Primer
Wil je een mooi en langdurig resultaat behalen? Breng dan altijd eerst een primer aan voordat je de verf aanbrengt. Een primer zorgt namelijk voor een betere hechting van de verf op het oppervlak en verbetert ook de duurzaamheid van je schilderwerk.

Meetapparatuur
Om ervoor te zorgen dat je alles recht en op de juiste hoogte schildert, is het cruciaal om een waterpas en meetlint te gebruiken.

Verfafbijtmiddel
Voor sommige oppervlakken kan het nodig zijn om een verfafbijtmiddel te gebruiken. Dit versnelt het proces om oude verflagen te verwijderen. Verfafbijtmiddel heb je zeker niet bij elk schildersproject nodig. Gebruik dit alleen als het echt nodig is.

Nu heb je een mooie schildersuitrusting bij de hand en ben je voorbereid om je schilderproject aan te pakken. Bekijk per project goed wat je nodig hebt en investeer in hoogwaardige materialen, bereid je oppervlakken voor en draag de juiste beschermingsmiddelen. Wanneer je deze essentiële gereedschappen gebruikt, zul je merken dat je schilderwerk niet alleen een professionele uitstraling krijgt, maar ook dat het efficiënter verloopt. Dat is heel prettig. Het juiste gereedschap maakt de klus niet alleen makkelijker, het zorgt ook voor een mooi en duurzaam resultaat.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws