Hoe kan ik mijn schutting het beste schilderen?

22 juni 2023 om 14:00

Het schilderen van je schutting kan een hele klus zijn. Hoe groot is je tuin, hoeveel schutting heb je? Het is een grote oppervlakte. Daarom is het alvast belangrijk om te delen. Maak er tijd voor vrij. Denk niet dat je dit even snel tussendoor doet, want het vraagt aardig wat voorbereiding en tijd van je. De schutting in je tuin is natuurlijk aardig aanwezig, daarom is het ook belangrijk dat de schutting er goed verzorgd uitziet. Wanneer het al een tijd niet is opgeknapt of beschadigd is, valt het snel op. Daarom wil je dat de schutting er goed uitziet. In deze blog delen we wat bruikbare tips voor het schilderen van je schutting. Want hoe kun je de schutting het beste schilderen?

 1. Reinig de schutting
  Laten we beginnen bij het begin. Maak de schutting goed schoon. Natuurlijk staat de schutting buiten, dus heb je te maken met stof, zand, aarde, viezigheid van insecten (misschien wel dode insecten). Allemaal viezigheid die je niet op je schutting wilt hebben wanneer je deze gaat schilderen. Maak de schutting stofvrij met een stoffer, en maak het daarna schoon met een borstel en water. Zo verwijder je al het vuil en eventueel loszittend verf. 

  Repareer eventuele beschadigingen
  Denk niet: O, dat komt nog wel. Nee, repareer beschadigingen voordat je begint met het schilderen van je schutting. Vul gaten en scheuren op met een houtvuller en schuur het weer glad wanneer de houtvuller is opgedroogd. Wanneer de beschadigingen zijn gerepareerd zorgt dit niet alleen voor een mooier resultaat, het helpt ook om je hout te beschermen. Op deze manier kun je nog langer genieten van je schutting. Zitten alle planken van de schutting nog goed vast? Controleer de schutting daarop en zet ze goed vast wanneer dit nodig is. Je wilt uiteindelijk voor een mooi resultaat gaan. Dan is het ook belangrijk dat alle planken goed vast zitten. Een scheve plank vindt niemand leuk. 

  Welke verf kies je uit?

  Natuurlijk kies je voor de schutting een verfsoort die geschikt is voor buitengebruik. Je kunt hierbij kiezen voor een dekkende verf, maar je kunt je schutting ook beitsen. Wanneer je de schutting wil beitsen gebruik je een beits. Een beits is anders dan een dekkende verfsoort. Bij een beits is het natuurlijke houtpatroon nog zichtbaar. Welke uitstraling wil jij je schutting geven? Wil je een verf die volledig dekkend is, of vind je het juist mooi als het natuurlijke houtpatroon nog is te zien? Kies sowieso voor een verf die bestand is tegen vocht en weersomstandigheden. Daarnaast is het vooral belangrijk wat je zelf mooi vindt. 

  Het juiste materiaal
  Maak gebruik van de juiste verfrollers en kwasten. Wat hierbij belangrijk is, is dat je de juiste rollers kwasten gebruikt die geschikt zijn voor de verf die je hebt gekozen. Een kwast gebruik je bij het schilderen van je schutting voornamelijk voor het schilderen van de hoekjes en randen. Een roller gebruik je om de grotere oppervlakten mee te schilderen. Mooi voor het resultaat, maar met een roller gaat verf je de schutting veel sneller dan wanneer je een kwast gebruikt. 

  Van boven naar beneden
  Voor een mooi resultaat werk je van boven naar beneden. Je wil niet dat er een druppel verf naar beneden druipt op de stukken die je onderaan al mooi hebt geverfd. Daarom is het zeker verstandig om van boven naar beneden te werken.

  Meerdere lagen
  Over het algemeen zijn er meerdere lagen nodig bij het schilderen van een schutting. Vergeet niet dat de droogtijd heel belangrijk is. Breng pas een tweede laag aan wanneer de eerste laag volledig is opgedroogd.

Wanneer je deze handige tips gebruikt, kun je binnen de kortste keren genieten van een mooie opgeknapte schutting. Het is misschien even een werkje, maar het resultaat mag er zeker zijn. Wat is er nu fijner dan in de lente en zomer te genieten van een mooie opgeknapte schutting? Genieten in je tuin en genieten van het mooie eindresultaat. Jij hebt zelf de hele schutting geverfd. Wat een prestatie.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws