Dit zijn de voor- en nadelen van matte, zijdeglans en hoogglans verf

29 juli 2023 om 14:00

Wanneer je aan een verfklus begint, kom je erachter dat er ontzettend veel verschillende soorten verf op de markt verkrijgbaar zijn. En al deze laksoorten hebben een andere afwerking. Denk bijvoorbeeld aan een lak met een matte afwerking, een zijdeglans of een hoogglans. Welke verf past het beste bij het object dat jij gaat verven? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van matte, zijdeglans en hoogglans verf. Want wat zijn de pluspunten van de lak die je wilt gebruiken en zijn er misschien nog wat nadelen waar je rekening mee moet houden?

 1. Matte verf
  Laten we beginnen met de verfsoort die een matte afwerking heeft. Een lak met een matte afwerking wordt de laatste jaren veel gebruikt. 
  Voordelen van matte verf:

  • Een matte verf is makkelijk bij te werken. Wanneer je het oppervlak een keer moet bijwerken door een ongelukje of slijtage, dan is een matte lak gemakkelijk te bewerken. 
  • Een pluspunt van matte verf, is dat het de lichtreflecties vermindert en daardoor ook een rustigere uitstraling geeft.
  • Bij het gebruik van een matte lak zijn bijvoorbeeld oneffenheden in de ondergrond minder zichtbaar.

  Nadelen van een matte verf:

  • Over het algemeen is een matte lak lastiger schoon te krijgen dan een ander soort lak. Dit komt omdat het geverfde oppervlak gevoeliger is voor slijtage en krassen.
  • Een ander nadeel aan een matte verf, is dat deze lak minder duurzaam is. De verf is minder bestand tegen vlekken. 

  Zijdeglans
  De tweede verfsoort die we benoemen is een zijdeglans. Deze lak wordt veel gebruik voor verschillende oppervlakken. We laten je de voor- en nadelen van deze verf zien.

  Voordelen van zijdeglans:

  • Waar de matte glans minder duurzaam is, is deze lak juist een stuk duurzamer. Glanslak is beter bestand tegen vlekken en slijtage. De verf gaat daarom een stuk langer mee. Een mooi pluspunt. 
  • Door de subtiele glans die deze lak geeft, wordt het oppervlak dat je verft levendiger. 
  • Een voordeel aan zijdeglans, is dat het makkelijk schoon te maken is. Wanneer je het vergelijkt met een matte lak, maak je een oppervlak met zijdeglans een stuk makkelijker schoon.

  Nadelen van zijdeglans:

  • Bij een zijdeglans zijn imperfecties en oneffenheden beter zichtbaar in de ondergrond. 
  • Ook is een zijdeglans vaak minder geschikt voor een ruimte met veel licht. Dit komt door de glans in deze lak. De glans in de verf kan zorgen voor lichtreflecties.

  Hoogglans verf

  Dan als laatste heb je ook nog hoogglans. Een hoogglans is een lak met de meest uitgesproken afwerking. Het valt op door de glans die het heeft. 

  De voordelen van hoogglans:

  • Een pluspunt aan hoogglans verf, is dat het gemakkelijk schoon te maken is.
  • Ook is deze lak erg duurzaam en goed bestand tegen vlekken, slijtage en krassen.
  • Zoals de naam het al zegt, geeft hoogglans een sterke glans en geeft het een glad oppervlak. 

  Nadelen van hoogglans:

  • Bij een hoogglans lak zijn imperfecties beter zichtbaar.
  • Een ander minpunt aan een hoogglans, is dat het zorgt voor veel lichtreflectie. Daardoor is deze lak minder geschikt voor lichte ruimtes. (Houd hier rekening mee)
  • Ook is deze verfsoort minder geschikt voor de grotere oppervlakken. Dit komt doordat het de aandacht kan afleiden van andere factoren in de ruimte. 

Welke plus- en minpunten we ook hebben genoemd voor deze verfsoorten, smaak en persoonlijke voorkeur zijn ook erg belangrijk. Welke afwerking vind jij zelf erg mooi en welke sfeer wil je creëren in de ruimte die je gaat schilderen? Daarbij kun je je ook nog afvragen of deze lak ook praktisch is in de desbetreffende ruimte. Een matte lak kan bijvoorbeeld een hele mooie sfeer geven in een kinderkamer, maar is helaas minder goed schoon te maken en is minder duurzaam. In dit geval zou je beter voor een zijdeglans kunnen kiezen. Een ruimte die intensief gebruikt wordt heeft minimaal een zijdeglans nodig.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws