Met deze 4 tips creëer je met verf een retro of antieke look.

12 oktober 2023 om 01:47

Wanneer je online op zoek gaat naar interieur inspiratie, kun je natuurlijk de mooiste looks tegenkomen. Zet een stap terug in de tijd en dompel jezelf eens onder in de charme van het verleden. Denk aan een antieke stijl of een vleugje retro. Deze stijlen zijn eigenlijk altijd wel aanwezig in het interieur. Met een mooie verfsoort kun je een mooi stukje nostalgie aan je ruimte toevoegen. De juiste verfsoort kan jouw helpen om juist die antieke of retrolook te creëren. Je kunt deze look niet alleen creëren met retro of vintage meubelen en accessoires, je kunt deze stijl juist ook heel goed realiseren door een verfsoort te gebruiken die dit effect geeft. Misschien lijkt het een uitdaging om zo’n uitstraling te creëren. Maar je hebt niet gelijk een professional nodig om deze look te realiseren. Ook jij kan dit. Je hebt alleen wat handige tips nodig. Daarom geven we je maar al te graag vier tips om een retro of antieke look te creëren.

Gedempte kleurenpaletten
Dit palet verwijst naar een selectie van kleuren die worden gekenmerkt door hun zachtheid, verminderde intensiteit en ingetogenheid. Kies dan ook vooral voor vergrijsde kleuren, deze zijn kenmerkend voor vroegere decennia. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan pasteltinten zoals mintgroen, lichtblauw, oudroze, of warme tinten zoals terracotta of oker. Deze tinten die je ook met regelmaat terugkomen in het interieur. Met deze kleuren leg je de basis voor een retro- of antieke look. Ze roepen een gevoel van nostalgie op.

Verouderen en distressen
Je kunt muren, meubelstukken of deurkozijnen een verouderde uitstraling geven door gebruik te maken van distressing-technieken. Bij deze techniek worden opzettelijk slijtage-effecten aangebracht om de illusie van tijd en gebruik te creëren. Wanneer je een antieke look wil creeren, is het niet altijd nodig om ook alleen antieke meubelstukken te gebruiken. Je kunt zelf ook deze uitstralingen realiseren door deze techniek te gebruiken.

Schuur lichtjes over de oppervlakken en randen om verf te laten afschilferen en blootliggende delen metaal en hout te onthullen. Dit geeft een doorleefde look die vaak gekoppeld wordt met antieke meubels.

Patina en crackling
We gebruiken in dit artikel wel hele mooie woorden. Maar misschien hoort dat ook wel een beetje bij de retro en antieke look. De uitstraling van gebarsten verf kun je creëren door gebruik te maken van crackling medium. Dit kun je doen door een onderlaag van verf aan te brengen, gevolgd door een laag crackling medium en daarna een bovenlaag van een andere kleur aan te brengen. Wanneer de verf droogt zal de bovenste laag barsten vertonen en de indruk geven van oude verf die door de tijd heen gebarsten is. Dit is een heel bijzonder effect.

Patina is het resultaat van natuurlijke oxidatie op metalen oppervlakken. Dit kan ook nagebootst worden met verf en beits.

Vintage stencils en patronen
Je kunt patronen toevoegen die in het verleden heel populair waren. Denk dan bijvoorbeeld aan art-deco-ontwerpen, bloemmotieven of retro geometrie. Dit kun je doen met behulp van stencils en een extra verflaag. Om deze look te creëren plaats je deze patronen strategisch op meubelen, muren of decoratieve elementen. Op deze manier voeg je een stukje vintage toe aan de ruimte.

De keuze voor gedempte kleurenpaletten, distressing-technieken, crackling en patina en vintage patronen zullen je interieur veranderen tot een reis terug in het verleden. Met de juiste tinten kun je met verf een prachtige retro of antieke look creëren en kun je het verleden nieuw leven inblazen. Of je de gehele ruimte een vintage- of retrolook geeft of dat je het alleen een touch geeft. Gebruik de juiste verf en technieken om deze uitstraling te realiseren.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws