4 tips om verf aan te brengen op een onregelmatige ondergrond

25 mei 2023 om 12:36

Verf aanbrengen op een onregelmatige ondergrond kan een uitdagende klus zijn. Of je nu een egale ondergrond gaat verven, of een ondergrond die eerst nog wat voorwerk nodig heeft, daar zit veel verschil in. Maar het is zeker mogelijk om bij een onregelmatige ondergrond ook een gelijkmatige en gladde afwerking te krijgen. Je hoeft geen professional te zijn om verf aan te brengen op een onregelmatige ondergrond, jij als thuisklusser kan dit klusje ook prima zelf doen. Het enige wat je nodig hebt zijn wat bruikbare tips en het juiste materiaal. In deze blog geven we je vier tips om verf aan te brengen op een onregelmatige ondergrond.

 1. Vul gaten en scheuren
  Wanneer je de muur hebt schoongemaakt ga je op zoek naar de oneffenheden in de ondergrond. Zijn er gaten of scheuren in de ondergrond? Vul deze plekken dan met een vulmiddel of plamuur voordat je begint met schilderen. Wanneer je dit niet doet, zul je de gaten en scheuren sowieso door de verf heen zien. Wil je een mooi resultaat behalen? Vul dan eerst de gaten en scheuren in de ondergrond. Let op, het is belangrijk dat je het vulmiddel volledig laat drogen voordat je begint met schilderen. Het vraagt misschien even geduld, maar op deze manier krijg je wel het mooiste eindresultaat.

 2. Schuur het oppervlak
  Wanneer je de gaten en scheuren hebt gevuld met plamuur of vulmiddel, is het vaak nodig dat je deze plekken ook nog even worden opgeschuurd zodat het oppervlak egaal wordt. Dit zorgt voor het mooiste resultaat. Schuur niet alleen deze plekken op de ondergrond. Kijk ook nog eens verder. Zijn er nog andere plekken waarbij het nodig is dat het (licht) moet worden opgeschuurd? Welke plekken hebben er nog meer aandacht nodig? Probeer je ondergrond zo egaal mogelijk te maken. Dit verft straks makkelijker, maar dit geeft ook het mooiste eindresultaat.

 3. Gebruik het juiste materiaal
  Wat is de ondergrond? Wat ga je schilderen? Is het een ruwe ondergrond? Schilder je een gladde ondergrond? Zoek hier het juiste materiaal voor uit. Gebruik de juiste kwasten en je juiste verfrollers. Sommige ondergronden hebben speciaal materiaal nodig. Dit verft vaak een stuk makkelijker en het geeft een mooier resultaat. Pak niet de eerste de beste verfroller in de winkel die je kunt vinden, maar kijk ook eens goed voor welke ondergrond het geschikt is.

 4. Gebruik de juiste verfsoort
  Voordat je begint met schilderen kan het in de meeste gevallen ook heel goed werken om eerst een primer te gebruiken voordat je de verf erop smeert. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en zorgt uiteindelijk voor een mooier eindresultaat. Maar de juiste verfsoort uitkiezen is ook zeker niet onbelangrijk. Wat is de ondergrond die geschilderd moet worden? Schilder je op hout, een muur? Wanneer je een muur schildert, is het ook belangrijk dat je een muurverf gebruikt. In dit geval kun je bijvoorbeeld niet kiezen voor een lak die je op hout gebruikt.

Het schilderen van een onregelmatige ondergrond vraagt wat extra aandacht en tijd. Maar verder gebruikt je eigenlijk dezelfde handelingen als wanneer je een egale ondergrond verft. Wanneer de eerste laag geverfd is, is het belangrijk dat je de verf volledig laat drogen. Ga niet op je eigen gevoel af wanneer je denkt dat de verf wel droog zal zijn. Nee, luister vooral naar de beschrijving van het product. Probeer ook vooral in daglicht te werken. Bij daglicht zie je het beste of er nog oneffenheden zijn en zie je beter wat je doet wanneer je schildert. Voer elke stap nauwkeurig uit en wees vooral geduldig bij het laten drogen van de verf. Wanneer je deze tips volgt, moet het mogelijk zijn om een professionele afwerking te krijgen.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws