6 tips om verf aan te brengen zonder strepen of vlekken te maken

18 mei 2023 om 09:07

Je hebt ontzettend je best gedaan om de muur in je woonkamer een nieuwe kleur te geven. Je bent netjes te werk gegaan, hebt alles goed afgeplakt en de juiste rollers en kwasten gebruikt. Je muur is helemaal klaar en opeens zie je strepen en vlekken. Wat een domper, je hebt er zo je best op gedaan. Hoe kun je deze strepen en vlekken voorkomen wanneer je aan het verven bent? Moet je dan toch een professional inhuren om je muur te verven of kun je dit met wat handige aanwijzingen ook zelf? We geven je zes tips die jou erbij helpen om verf aan te brengen zonder strepen of vlekken te maken.

 1. Schoon oppervlak
  Voordat je met een roller over de muur rolt is het heel belangrijk dat je de oppervlakte eerst schoonmaakt. Wanneer het oppervlak niet schoon is, hecht de verf minder goed en kan het gebeuren dat je vlekken krijgt. Maak het oppervlak eerst stofvrij met een stofdoek en zorg dat al het stof er af is. Wanneer het nodig is, kun je ook nog een ontvetter gebruiken om vette vlekken weg te krijgen. Let op! Je kunt het oppervlak pas schilderen wanneer deze helemaal is opgedroogd.
 2. Kwasten en rollers
  De kwasten en rollers die je gebruikt moeten wel het beste resultaat geven. Investeer daarom in hoogwaardige kwasten en rollers. En vergeet hierbij de verf niet. Kies een goede verfsoort uit. Gebruik ook het juiste formaat kwast of roller voor de grootte van de oppervlakte.
 3. Gebruik van verf
  Voordat je begint met verven meng de verf goed door. Iets wat je niet in je verf wilt, zijn klontjes. Breng de juiste hoeveelheid verf aan. Gebruik niet te veel verf in een keer. Breng het in wat dunnere lagen aan, maar gebruik wel genoeg. Zorg ervoor dat de kwast altijd verzadigd is met verf en dat deze niet te droog is. Wanneer je teveel verf op je kwast of roller hebt veeg je dit af voordat je begint, zo voorkom je dat je druppels krijgt.
 4. Hoe breng je de verf aan
  Het is belangrijk dat je in een snel en gelijkmatig tempo werkt. Op deze manier voorkom je dat de verf al opdroogt. Wanneer de verf al opdroogt, kun je strepen krijgen. Neem daarom niet tussendoor even een pauze als je nog bezig bent. Maak eerst het oppervlak af. Je kunt de verf ook in zigzagpatroon aanbrengen om strepen te voorkomen.
 5. Werk netjes
  Om een mooi resultaat te krijgen, moet je ook netjes te werk gaan. Gebruik voor de hoekjes, de moeilijk bereikbare plekjes en randjes een kleinere kwast zodat je netjes te werk kunt gaan. Dit zorgt voor een nette afwerking. Wanneer je de tape verwijdert moet je dit ook zorgvuldig doen. Wacht overigens ook niet te lang met het verwijderen van de tape. Doe dit nog wanneer de verf nog niet is opgedroogd, zodat de verf niet gaat afbladderen.
 6. Laat de muur drogen
  Wanneer de muur meerdere lagen nodig heeft, is het belangrijk dat je tussen de lagen door de muur laat drogen. Doe je dit niet? Dan is de kans heel groot dat je niet het gewenste resultaat zult krijgen. Ook wanneer alle lagen op de muur zitten is het belangrijk dat je de muur laat drogen voordat je het aanraakt. Dit voorkomt vlekken.

Wanneer je zelf je uiterste best doet om een muur te verven, wil je uiteindelijk ook blij zijn met het resultaat en niet balen van de fouten die je hebt gemaakt. Voor een verfklus als deze heb je geen professional nodig, je kunt dit ook prima zelf. Het is belangrijk dat je alle stappen goed volgt en dat je weet wat je doet. Kijk ook altijd naar de verfsoort. Wat staat er op de gebruiksaanwijzing en hoe lang moet deze verf drogen? Lees niet om de omschrijving heen, het staat er niet voor niets. Veel plezier!

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws