Met deze 3 tips kun jij je schilderwerk het beste onderhouden.

01 juni 2023 om 14:00

Het onderhouden van je schilderwerk. Dit is iets wat je niet moet vergeten. Hoe beter je het schilderwerk onderhoudt, hoe langer je schilderwerk mooi blijft zitten. Hier zijn een paar voordelen aan verbonden: je geniet langer van je schilderwerk, je hebt minder vaak een verfklus, en het bespaart je een hoop geld. Maar vaak wordt het onderhouden van het schilderwerk vergeten. Wanneer het schilderwerk mooi is, wordt er vaak niets mee gedaan. Er wordt geen aandacht meer gegeven aan het schilderwerk, want het ziet er goed uit. Maar wanneer je geen aandacht besteedt aan je schilderwerk, kan het schilderwerk wel degelijk achteruit gaan en binnen de kortste keren toe zijn aan een opfrisbeurt. Terwijl dit misschien helemaal niet nodig had geweest als je het schilderwerk goed had onderhouden. Daarom geven we je drie tips waarmee je het schilderwerk het beste kunt onderhouden.

  1. Inspecteer je schilderwerk
    Wanneer je het schilderwerk niet regelmatig inspecteert, kan het voorkomen dat je dingen over het hoofd gaat zien. Misschien zijn er plekjes beschadigd, vervuilt, zit er een scheur in het schilderwerk of bladdert de verf af. Wanneer je zoiets ontdekt, is het belangrijk dat je snel actie onderneemt, zodat je voorkomt dat de problemen erger worden en het houtwerk echt beschadigd raakt. Dat is nooit de bedoeling. Dan hebben we nog iets waar je rekening mee moet houden. Waarschijnlijk verwacht je dit niet, maar het is wel belangrijk. Houd planten op afstand van je schilderwerk. Planten en struiken die bijvoorbeeld tegen het schilderwerk aangroeien kunnen vocht vasthouden en het schilderwerk beschadigen. Zorg er daarom voor dat je planten op afstand houdt van je schilderwerk. 
  2. Maak schoon
    Let hier bijvoorbeeld vooral op bij raamkozijnen in de koudere maanden. Wanneer je in de koudere maanden een kamer niet genoeg lucht of wanneer er niet goed geïsoleerd is kunnen er natte plekken ontstaan op het hout. Wanneer je dit vocht niet regelmatig weghaalt, kan het schilderwerk beschadigen. En let op, wanneer je dit te lang verwaarloost, kan ook je houtwerk beschadigen. Maar met het schoonmaken van je schilderwerk denken we niet alleen aan vochtplekken. Maak sowieso je schilderwerk regelmatig schoon. Vuil en stof geven je schilderwerk geen mooie en frisse uitstraling. Al helemaal niet wanneer je schilderwerk zich ook in de keuken bevindt en stof en vuil nog beter blijven plakken door het vet van het koken. Je schilderwerk wordt hier niet mooier door. Maak regelmatig schoon. Wanneer je dit met regelmaat doet, is de klus niet zo groot. Wanneer je dit uitstelt, zal het schoonmaken alleen maar langer duren.  
  3. Repareer snel
    Ontdek er een beschadiging in het schilderwerk wordt ontdekt, kan het nog weleens voorkomen dat hier niet nauwkeurig naar gekeken wordt.  Het is misschien verleidelijk om nog even te wachten met het repareren van je schilderwerk. Want het vraagt wat tijd en aandacht. En zal het schilderwerk echt zo snel beschadigen? Maar wacht hier niet mee. Hoe eerder je begint met het herstellen van je schilderwerk, hoe mooier je schilderwerk blijft. Je wilt het niet zo ver laten komen dat bijvoorbeeld je hout echt beschadigt. Dit herstel gaat je nog meer tijd en geld kosten. Wees verstandig en herstel beschadigingen zo snel mogelijk wanneer je er een ontdekt. 

Wanneer je iets hebt geverfd, wil je er ook zo lang mogelijk van genieten. Je hebt er veel tijd, aandacht en geld in gestoken. Daarom is het fijn om dan ook zo lang mogelijk van het werk te genieten. Goed onderhoud van je schilderwerk is dan ook heel belangrijk. We hebben je in deze blog verteld wat de gevaren zijn als je het schilderwerk niet goed onderhoudt en we hebben je uitgelegd hoe je beschadigingen in je schilderwerk voorkomt. Onderhoud je schilderwerk zo goed mogelijk en geniet zo lang mogelijk van het mooie resultaat. 

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws