4 tips voor het schilderen van moeilijke oppervlakken, zoals baksteen, metaal, of glas.

22 augustus 2023 om 14:00

Sommige verfklussen vragen wat meer aandacht en voorbereidingen dan standaard verfklussen. Wat dacht je van het schilderen van metaal, baksteen of glas? Deze oppervlakken zijn iets heel anders dan houten kozijnen of een gestucte muur in je woonkamer. Laat je vooral niet afschrikken door deze oppervlakken, want ook jij kunt deze oppervlakken met de juiste voorbereiding, het juiste materiaal en de juiste verf sorteren prima zelf schilderen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. 

   1. VoorbereidingEen goede voorbereiding is het halve werk. Klinkt cliché, maar in dit geval is dat zeker waar. Wanneer je zonder voorbereiding glas, metaal of baksteen gaat schilderen, is de kans groot dat je het verkeerde materiaal en de verkeerde verfsoort gebruikt. Daarom is die voorbereiding zo belangrijk. Verder in dit artikel vertellen we welke voorbereidingen je moet treffen voor het schilderen van glas, metaal en baksteen. Eerst delen we wat basistips die je ook zeker niet moet overslaan. 
    • Reinig het oppervlak grondig voordat je begint met schilderen. Maak het oppervlak vrij van olie, vuil en vet. Je kunt hier een ontvetter voor gebruiken. 
    • Gebruik een primer die geschikt is voor het oppervlak dat je gaat schilderen. 
    • Kies je juiste verfsoort voor het oppervlak dat je gaat verven
    • Kies het juiste materiaal om het oppervlak te schilderen. Dit kan per oppervlak verschillen. Pak niet zomaar een kwast of een roller. Bij gebruik van het juiste materiaal behaal je het mooiste resultaat.

    Het verven van baksteen

    Bij het schilderen van baksteen is het belangrijk dat je de juiste verfsoort gebruikt. Bij baksteen is het goed om een speciale verf te gebruiken. Bij dit oppervlak heb je een verf nodig die bestand is tegen corrosie en heb je een verfsoort nodig die goed hecht. Ook heb je het juiste materiaal nodig. Wanneer je ruwe oppervlakken of baksteen verft, heb je een stugge roller of kwast nodig. 

    • Maak het oppervlak goed schoon voordat je begint met verven
    • Herstel het oppervlak als er beschadigingen zijn

    Het verven van metaal

    Wanneer je eerst een primer wilt gebruiken is het belangrijk dat je een speciale metaalprimer gebruikt bij het schilderen van metaal. Ook bij het verven van metaal heb je een speciale verf nodig die bestand is tegen corrosie en goed hecht. Om een egale afdekking te creëren kun je bij het schilderen van metaal een spuitbus gebruiken. Wanneer het metaal roestig is geworden, kun je gebruikmaken van een roestverwijderaar. Wanneer er sprake is van roest, kun je dit eraf schuren met een staalborstel. Behandel het metaal met een roestomvormer om verdere roestvorming te voorkomen.

    Wanneer je geen spuitbus gebruikt, is het verstandig om een roller te gebruiken met korte haren. Dit zorgt voor een egale afwerking. Je kunt het metaal beschermen door een lak te gebruiken voor een mooie afwerking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een speciale metaalvernis.

Het verven van glas
Glas is niet het bekendste oppervlak dat geschilderd wordt. Toch wordt het nog met regelmaat gedaan. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Het creëren van een creatief effect
 • Schilderen van ramen
 • Schilderen van spiegel
 • Het aanbrengen van een isolatielaag
 • Bescherming bieden voor Uv-straling

 

Bij het verven van glas kun je kiezen voor een glasverf of een transparante verfsoort. Ook bij het verven van glas kun je een mooie afwerking creëren door een spuitbus te gebruiken. Wanneer je een primer wilt gebruiken bij het schilderen van glas, kun je een speciale glas primer gebruiken. 

 

Wanneer je tot nu toe alleen ervaring hebt met het schilderen van gladde muren en houten kozijnen, kan het misschien best spannend zijn om een oppervlak van baksteen, metaal of glas te schilderen. Nieuwe dingen zijn altijd wel een beetje spannend. Maar wanneer je de verfklus goed voorbereid, hoef je niet bang te zijn dat het jou niet gaat lukken. Het is belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt, en dat je een verfsoort gebruikt dat geschikt is voor het oppervlak dat je gaat schilderen. Zo blijft de verf niet alleen veel langer zitten, zo creëer je ook nog eens het mooiste resultaat. Zoals je hebt kunnen lezen kan ook jij de moeilijke oppervlakken schilderen. Veel succes!

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws