5 tips voor het schilderen van meubels.

19 augustus 2023 om 14:00

Het opknappen van meubels. Het wordt al decennialang gedaan. Het bespaart je veel geld, want je hoeft geen nieuwe meubels te kopen. Wel kan het een hele klus zijn om een meubelstuk op te knappen en te schilderen. Want wat komt er allemaal bij kijken en hoe krijg je het mooiste resultaat wanneer je een meubel schildert? Welke verfsoort moet je gebruiken en is het moeilijk om te doen? Vooral wanneer je nog nooit een meubelstuk hebt geverfd, kunnen er veel vragen bij je opborrelen. Daarom geven we je vijf tips die je kunnen helpen bij het schilderen van het meubilair.  

   1. Voorbereiding
    We begrijpen het dat je zo snel mogelijk een mooie kleur verf op je meubelstuk wilt aanbrengen, maar het is heel belangrijk dat je eerst een goede voorbereiding treft. Zonder goede voorbereiding zul je nooit het gewenste resultaat behalen.

    Schoonmaken
    Het is van belang dat je het meubelstuk eerst stofvrij en schoonmaakt voordat je met het schilderen begint. Wanneer het oppervlak goed schoon is, hecht de verf beter.

    Schuren
    Om de hechting van de verf te optimaliseren is het belangrijk om het meubelstuk eerst licht op te schuren. Over het algemeen is het niet nodig om grondig te schuren.

    Juiste verfsoort
    Welke kleur verf wil je gebruiken? En kies voor de juiste verfoort voor het oppervlak. Daarbij is het ook belangrijk: wordt het meubelstuk binnen gebruikt of buiten? Dit vraagt misschien om een andere laksoort. Wat is de gewenste afwerking? Mat, zijdeglans, hoogglans? Wat zijn je wensen voor het meubelstuk en wat is er nodig?

   Primer
   In sommige gevallen is het verstandig om een primer te gebruiken. Een primer heeft als voordeel dat het de verf beter laat hechten aan het oppervlak. Wanneer het meubelstuk donker is en de nieuwe kleur licht is, is het raadzaam om eerst een primer te gebruiken. Bij het gebruik van deze ondergrond, zie je de donkere kleur minder snel door de verf heen komen. En op deze manier hecht de verf makkelijker en heb je er minder van nodig.

   Bescherming
   Een meubelstuk verven kan nog weleens wat vlekken geven. Daarom is het verstandig om wat kranten of een stuk afdekfolie te gebruiken als ondergrond.

    

   1. Het verven van het meubelstuk
    Wat heb je nodig bij het schilderen van het meubilair? En hoe krijg je het mooiste resultaat?

    Materiaal
    Het is verstandig om een roller of verfkwast te gebruiken van goede kwaliteit. Hiermee kun je een gelijkmatige laag verf aanbrengen.

    Lagen
    Om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen, is het goed om dunne lagen aan te brengen. Dit voorkomt ook dat je druipers of onregelmatigheden krijgt.
   2. Na de eerste verflaag
    Over het algemeen is één laag verf niet voldoende. Zijn er meerdere lagen nodig? Vergeet dan vooral deze stappen niet.

    Drogen
    Laat de verf goed drogen voordat je een tweede verflaag aanbrengt. Kijk op de verpakking van de verf hoeveel droogtijd het nodig heeft en luister hier naar. Het is belangrijk dat de lak volledig is gedroogd voordat er een nieuwe laag wordt aangebracht.

    Schuren
    Tussen de twee lagen door is het belangrijk om het meubelstuk weer licht op te schuren. Dit zorgt voor een mooie afwerking.
   3. Tweede verflaag
    Bij de tweede verflaag kun je overwegen om een afwerking, zoals vernis of lak aan te brengen om het meubelstuk te beschermen tegen slijtage en krassen.

    

Onderhoud
Dan is je meubelstuk geverfd en kun je er van gaan genieten. Doe dit vooral, maar vergeet het onderhoud niet. Onderhoud is belangrijk voor de levensduur van het geschilderde meubilair. In dit artikel kun je meer leren over het onderhouden van geverfd meubilair: Blog: Met deze 3 tips kun jij je schilderwerk het beste onderhouden. Deze toevoegen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het schilderen van een meubelstuk een mooie verfklus. We hebben vijf tips met je kunnen delen, maar er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je aan deze klus begint. We zetten er nog een paar voor je op een rijtje:

 • Verwijder eventuele knoppen en hardware voordat je begint met schilderen.
 • Gebruik een houtvuller om eventuele beschadigingen of gaten mee op te vullen. 
 • Werk in een goed geïsoleerde ruimte.
 • Gebruik schuurpapier met een fijne korrel om de verf te egaliseren en een gladde afwerking te krijgen.

Veel plezier met het schilderen van het meubelstuk!

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws