Wat zijn de verschillen tussen de verfsoorten? En welke verf is het meest geschikt voor een bepaald oppervlak?

12 augustus 2023 om 14:00

Wanneer je een oppervlak gaat verven, is het belangrijk dat je weet welke verfsoorten er zijn en voor welk oppervlak ze bedoeld zijn. Je wilt voorkomen dat je de verkeerde verfsoort gebruikt voor het oppervlak dat jij wil schilderen. Want voor de ene ondergrond kan een bepaalde verfsoort perfect werken, maar gebruik je het voor een heel ander soort ondergrond, dan kan het juist weer een heel lelijk resultaat geven. Daarom is het belangrijk om te weten welke verfsoorten er zijn en welke verf er het geschiktst is voor een bepaald oppervlak. Er zijn heel veel verschillende soorten lak en misschien zie jij door de bomen het bos niet meer en heb je veel vragen. In deze blog vertellen we welke verfsoorten er zijn en welke verf je het beste kunt gebruiken voor jouw verfklus. 

 

We bespreken acht verfsoorten, vertellen wat voor soort verf het is en voor welk soort oppervlak dit het geschiktst is. 

  1. Watergedragen verf
   De naam zegt het al, dit is verf waarbij het oplosmiddel water is. Deze verfsoort wordt veel gebruikt. Watergedragen verf droogt snel en heeft minder geur. Ook is het milieuvriendelijker dan oplosmiddel gedragen verf.

   Watergedragen verf is geschikt voor:
   – Binnen muren
   – Plafonds
   – Houtwerk
   – Metalen oppervlakken
   – Buitengevels

   In sommige gevallen moet er wel rekening gehouden worden met de weersomstandigheden.
  2. Lakverf
   Lakverf kan op olie- of waterbasis zijn. Lakverf is een verfsoort dat bedoeld is om oppervlakten te beschermen tegen slijtage en krassen.

   Lakverf is geschikt voor:
   – Hout
   – Metaal
   – Kunststof
  3. Acrylverf
   Acrylverf is verf op waterbasis waarbij acrylharsen als bindmiddel worden gebruikt. De voordelen van acrylverf zijn dat het snel droogt en slijtvast is.

   Acrylverf is geschikt voor:
   – Binnenmuren
   – Plafonds
   – Houtwerk
   – Decoratieve projecten
  4. Oplosmiddel gedragen verf
   Bij deze verfsoort is het oplosmiddel chemisch. Deze verfsoort biedt een hoge glansgraad en is duurzaam. Maar deze verfsoort heeft ook een sterke geur en het duurt langer voordat de verf helemaal droog is.

   Oplosmiddel gedragen verf is geschikt voor:
   – Metalen ondergronden en oppervlakken
   – Houtwerk
   – Buitengevels
  5. Muurverf
   Deze verfsoort kan op olie- of waterbasis zijn en kan mat, glanzend of zijdeglans zijn.

   Muurverf is geschikt voor: de naam zegt het al. Muurverf is een type verf dat speciaal is ontworpen voor muren en plafonds.
  6. Exposyverf
   Deze verfsoort is bestand tegen slijtage, chemicaliën en vocht.
   Is geschikt voor: Deze verfsoort wordt vaak gebruikt in garages, fabrieken en magazijnen.

   Exposyverf is geschikt voor:
   – Vloeren
   – Werkplaatsen
   – Garages
   – Betonnen oppervlakken
   – Metalen oppervlakken.
  7. Alkydverf
   Deze verfsoort is op basis van olie waarbij de alkydharsen als bindmiddel worden gebruikt. Deze verf is bestand tegen slijtage, is duurzaam en is vochtbestendig.

   Alkydverf is geschikt voor
   – Buitenhout
   – Metalen oppervlakken
   – Houtwerk
   – Decoratieve projecten.
  8. Krijtverf
   Als laatste delen we ook nog iets over krijtverf. Dit is een verfsoort dat een mat uiterlijk heeft. Deze verfsoort wordt gebruikt om een verouderd uiterlijk te creëren.

   Krijtverf is geschikt voor
   – Muren
   – Meubels
   – Doeken
   – Kunstwerken
   – Decoratieve projecten.

  Zo kun je lezen dat er veel verschillende soorten verf zijn met verschillende functies. Bij het uitkiezen van een verf is het van belang om rekening te houden met factoren zoals: 

  • locatie
  • materiaal van het oppervlak dat je gaat verven
  • de gewenste duurzaamheid
  • de gewenste afwerking

Kijk niet alleen naar wat je mooi lijkt, maar houdt rekening met bovenstaande factoren. Zo creëer je het mooiste resultaat. Bij het gebruik van de verf is het verstandig om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen. En vind je het echt lastig om de juiste verf uit te kiezen voor jouw verfproject? Loop dan eens bij ons naar binnen. In onze winkel staan specialisten voor je klaar om je uitgebreid advies te geven over de verf die jij kunt gebruiken voor jouw verfklus. Er zijn verschillende soorten verf, elke verfsoort heeft zijn eigen functie en kun je voor een bepaald oppervlak gebruiken. Laat je goed informeren zodat je het mooiste resultaat behaald. 

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws