7 handige tips voordat je gaat schilderen

14 april 2023 om 13:22

Voor het schilderen van je huis hoef je geen professional in te huren, deze klus kun je ook prima zelf doen. Een goede voorbereiding is daarbij ontzettend handig. Het zou namelijk erg jammer zijn als je fouten maakt, die je met een goede voorbereiding niet gemaakt zou hebben. In deze blog delen we wat handige tips met je, die jou kunnen helpen bij het schilderen van je huis.

 1. Zorg dat je goed bent voorbereid
  – Wat wil je gaan verven?
  – Welke materialen heb je daarvoor nodig?
  – Welke kleur kies je uit?
  – Hoeveel verf heb je nodig?
  – Hoeveel tijd neemt het in beslag?
  – Heeft de ondergrond nog voorbereiding nodig?

  Weet wat je te wachten staat. Het is niet aan te raden om zonder voorbereiding te starten aan een verfklus. Zonder voorbereiding is de kans aanwezig dat je te weinig verf hebt gekocht, je de verkeerde producten hebt aangeschaft of misschien wel gereedschap mist. Wees dus verstandig en zorg voor een goede voorbereiding.
 2. Ontvetten
  Veel mensen denken dat je eerst de oppervlakte moet schuren en daarna pas moet ontvetten. Dit klopt niet. Je hoort eerst de oppervlakte te ontvetten en daarna pas te schuren. Wanneer je eerst schuurt en daarna de oppervlakte ontvet, hecht de verf minder goed.
  Er zijn verschillende ontvetters die je kunt gebruiken. Over het algemeen blijft ammonia favoriet. Ondanks dat deze meer ruikt dan andere ontvetters, is deze wel een stuk goedkoper.

  Welke oppervlakte je ook wil gaan schilderen, het moet eerst stofvrij en schoongemaakt worden. Wanneer je dit niet doet, zal de verf minder hechten en krijg je een minder mooi resultaat. Dat is zeker niet de bedoeling. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing die op het verfblik staat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 3. De oppervlakte schuren
  Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat verven. Verf je een muur? Dan hoef je over het algemeen niets te schuren, tenzij je een gaatje hebt gevuld. Maar wanneer je bijvoorbeeld een houten oppervlakte wil gaan verven is het nodig om deze ook te schuren. Is het nodig om het hout heel veel te schuren? In de meeste gevallen niet. Wanneer de bovenliggende verflaag nog mooi en glad is, is het alleen nodig om het hout wat op te schuren. Wanneer de verf niet goed meer is gehecht en bijvoorbeeld is afgebladderd, dan is het wel nodig om het hout echt goed te schuren. Het hout moet glad aanvoelen voordat je er weer een laag verf overheen smeert. Doe je dit niet? Dan zal het resultaat ook zeker tegenvallen en mag je binnen de kortste keren het hout weer opnieuw verven.
 4. Stof de oppervlakte af
  Na het schuren creëer je ontzettend veel stof. Het is belangrijk dat je de oppervlakte stofvrij maakt. Sla je deze stap over? Dan wordt het verven geen pretje. De stof gaat zich in je verf mengen en de oppervlakte zal niet mooi geverfd worden.
 5. Kies de juiste verf uit
  Welke verf heb je nodig? Een kleur voor op de muur, een kleur voor de tafel, een kleur voor de keuken, een kleur voor op je schutting? Kies voor een verf die ook daadwerkelijk voor dat doeleinde geschikt is. Ook kan het er heel gek uit gaan zien. Een hoogglans lak die bedoeld is voor hout, zal er heel apart uitzien op je muur.
 6. Voorbereiding op het schilderwerk
  Opnieuw is er een stuk voorbereiding nodig. Plak de oppervlakte af met tape. Haal meubels van de kant af, wanneer dat nodig is en bedekt ze onder een zeil. Bescherm de grond met een folie. Wanneer je dit niet doet, heb je daarna nog een hele grote schoonmaakklus. En zorg ervoor dat je alle materialen die je nodig zult hebben alvast klaarlegt, zodat je tijdens de klus niet alsnog op zoek moet gaan. Dat werkt niet prettig.
 7. Aan de slag!
  Welke ruimte of oppervlakte wil je opknappen? Is dit bijvoorbeeld je hele woonkamer? Dan is het verstandig om dit ook in stappen te doen. Werk dan van boven naar beneden. Eerst het plafond en daarna werk je naar beneden. Wanneer je dan knoeit met verf is dat niet zo’n probleem, want de muur en plinten moeten nog gedaan worden. Maar wanneer je bijvoorbeeld eerst je muur verft of behangt en daarna pas je plafond gaat witten, kun je daarna je muur weer opnieuw doen. 

Heeft de oppervlakte nog een laag nodig? Geef het dan wel genoeg tijd om te drogen. De ene verfsoort of ondergrond heeft meer tijd nodig om te drogen dan de andere. Ook staat er altijd op de gebruiksaanwijzing aangegeven hoeveel tijd het gemiddeld nodig heeft om te drogen.  

Een verfklus is iets waar je zeker even de tijd voor vrij moet maken. De ene klus is een meer preciezer werkje dan de ander. Maar zorg ervoor dat je goed bent voorbereid, je de juiste materialen in huis hebt en dat je alle stappen goed volgt.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws