Hoe kies ik de juiste kleur muurverf?

06 april 2023 om 12:52

Een kleur uitkiezen voor je muur kan erg spannend zijn. Een andere kleur kan de ruimte een hele andere sfeer geven. Het kan een lastige keuze zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten en hoe je de kleur kan testen. Voor welke ruimte zoek je een nieuwe kleur? Zoek je een kleur voor de keuken, de woonkamer, of de slaapkamer? Vaak gebruik je in deze verschillende ruimtes andere tinten. In deze blog delen we wat tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van een nieuwe kleur voor op de muur. 

Laat je inspireren

Je kunt er voor kiezen om gelijk naar de verfwinkel te gaan wanneer je een nieuwe kleur op je muur wilt, maar je kunt er ook voor kiezen om je eerst te laten inspireren. Wat vind je echt leuk? Kijk eens naar mooie voorbeelden op het internet, blader een mooi magazine door, of kijk eens rond bij vrienden en familie. Welke kleuren spreken jou aan? Zijn het de warme kleuren? Koude tinten? Hou je meer van de aarde kleuren of word je helemaal enthousiast wanneer je een felle kleur ziet die er uitspringt? Laat jezelf inspireren. Duik niet gelijk de verfwinkel in wanneer je nog niet weet wat je leuk vindt, wanneer je dit doet, is de kans groot dat de kleur tegenvalt.

Test de kleur op de muur

Heb je wat kleurtesters gevonden? Breng ze aan op de muur. Wil je de kleur uiteindelijk op meerdere muren aanbrengen? Doe dit dan ook met de testkleuren. Door het lichtinval kan een kleur er op verschillende plekken heel anders uitzien. Heb je een muur die veel licht vangt? Deze muur zal er anders uitzien dan een muur die meer minder licht krijgt, ook al gebruik je exact dezelfde kleur verf. Wil je er dus zeker van zijn of je de kleur mooi gaat vinden op alle muren die je geverfd wil hebben? Breng dan op al deze muren de testkleur aan.

Wat je ook niet moet vergeten is, dat de kleur overdag en ‘s avonds er anders uit kan zien. Test de kleur dus overdag, in de middag en in de avond. Vind je de kleur op alle momenten mooi? Dan is dit de juiste kleur voor jou. Wanneer je de kleur test op de muur. Maak dan geen kleine teststrepen, maar verf grote vierkanten of verf een groot gedeelte van de muur. Zo krijg je de beste indruk van hoe de kleur op de muur staat. 

Maak een interieurplan

Je kunt halsoverkop beginnen, maar de kans is groot dat je dan niet het gewenste resultaat zult behalen. Met welke materialen werk je in deze ruimte? Denk aan de meubelen, de vloer. Maak een plan zodat het geheel straks allemaal mooi bij elkaar past. 

Je kunt ook een moodboard maken. Er zijn zoveel verschillende kleuren waar je uit kunt kiezen. Het is ook helemaal niet gek dat het lastig kan zijn om een kleur uit te kiezen. Wanneer je een moodboard maakt, krijg je het hele overzicht te zien van wat je graag zou willen. Zo krijg je in een keer alle kleuren en materialen goed bij elkaar en kun je makkelijker zien of alles goed bij elkaar past. 

Wat is de functie van de ruimte?

  • Woonkamer
  • Kinderkamer
  • Kantoor
  • Keuken
  • Badkamer
  • Slaapkamer
  • Studeerkamer
  • Hal

Vergeet niet de functie van de ruimte mee te nemen. In een ruimte waar je graag wil ontspannen gebruik je sneller wat warme of lichte kleuren, in een hal kun je wat sneller een felle kleur gebruiken. In een kantoor of studeerkamer wil je eigenlijk zo min mogelijk prikkels, daarom wordt hier vaak voor lichte kleuren gekozen. 

Het kiezen van de juist kleur kan een hele klus zijn. Maak vooral gebruik van deze tips. Wat je niet moet vergeten, eigenlijk is dit de belangrijkste tip. Kies wat jij mooi vindt. Laat je niet te veel beïnvloeden van wat anderen mooi vinden, of wat de laatste trends zijn op dit gebied. Wat vind jij mooi en waar word jij blij van? Kies de kleur die bij jou en je woning past.  

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws