Hoe bewaar je kwasten en verfrollers tijdens het verven?

23 april 2023 om 12:27

Bij elke verfklus nieuwe kwasten aanschaffen? Nee, dit is zeker niet nodig. Het is zonde voor je portemonnee, want kwasten kun je heel goed schoonmaken en bewaren om nog een keer te gebruiken. Het vraagt even wat schoonmaakwerk, maar zo hoef je voor de volgende klus niet opnieuw nieuwe kwasten aan te schaffen. Op welke manier kun je kwasten en verfrollers bewaren tijdens en na het verven? We delen wat tips met je.

Tijdens de verfklus

Je bent je muur aan het verven en de eerste laag zit erop. Er is een tweede laag nodig, maar de muur moet zeker acht uur drogen voordat het overschilderbaar is. Wat doe je in de tussentijd met je verfroller en kwasten? Laat je deze gewoon liggen? Nee, wanneer je de verfroller en kwasten laat liggen, zullen ze uitdrogen en kun je deze niet meer gebruiken. Dit is ontzettend jammer, want als je ze op de goede manier even weglegt, kun je ze later weer gebruiken. 

Wanneer je de kwasten en verfroller op een later moment weer nodig hebt, kun je deze het beste even inpakken met bijvoorbeeld huishoudfolie of een plastic zak(je). Sluit het goed af met wat schildertape, zodat er geen lucht bij kan. Op deze manier blijven je verfroller en kwasten goed tot de volgende verflaag. Je kunt kwasten ook eerst nog in aluminiumfolie wikkelen.Ook kun je kwasten in een potje of blikje met water of terpentine plaatsen. 

Voor langere tijd bewaren

Wanneer je de kwasten en rollers voor langere tijd wil bewaren, zijn er andere handelingen voor nodig. Nu is het belangrijk om het materiaal goed schoon te maken. Wanneer je dit niet doet, kun je de rollers en kwasten bij een volgend gebruik alsnog weggooien. Je rollers en kwasten zullen dan helemaal uitgehard zijn. Hier valt niet meer mee te werken. Hoe je de kwasten en rollers schoonmaakt, is afhankelijk van de verfsoort die je gebruikt. We lichten er een paar voor je uit.

Verf op terpentine basis

Voordat je de kwasten schoonmaakt, haal je met een doek of keukenpapier het overtollige verf van de kwast af. Wanneer je verf op terpentine basis hebt gebruikt, giet je een kleine hoeveelheid verdunde ontvetter in een pot. Het is belangrijk dat de haren van de kwast het product goed in zich opnemen, daarom druk je de kwast goed tegen de zijkant, zodat het product goed intrekt. Laat het twee uur intrekken, maak het daarna droog met een schone doek en bewaar de kwast op een droge plek. 

Verf op waterbasis

Per verfsoort is het schoonmaakproces anders, let hier goed op. Bij verf op waterbasis, week je de kwast twee uur in warm water. Droog de kwast daarna weer met een schone doek en bewaar het op een droge plek. 

Kwasten waarmee olie is aangebracht

Deze kwasten kun je gewoon schoonmaken met een kwastenreiniger of met terpentine. Spoel de kwasten met het product om in een pot, droog ze af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek. 

Het milieu

Kwasten mag je niet afspoelen onder de kraan, ook niet wanneer je waterverdunbare verf of beits hebt gebruikt, ook deze verf bevat stoffen die niet goed zijn voor het milieu. Wanneer je de kwasten echt goed schoon wil maken, kun je dit doen met een kwastenreiniger. Voor het milieu kun je dit product ook beter gebruiken dan terpentine. Wanneer je helemaal goed aan het milieu wil denken, kun je kiezen voor een duurzame verf. Deze verf is gemaakt van natuurlijke stoffen en is op waterbasis. Deze verf is veilig voor het milieu. 

Voor de volgende verfklus is het belangrijk dat je kwasten weer in goede staat zijn wanneer je ze weer wilt gebruiken. Bij elke verfklus nieuwe kwasten kopen is helemaal niet nodig. Wanneer je de kwasten goed schoonmaakt, kun je deze veel vaker gebruiken.

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws