Waarom het zo belangrijk is om te zorgen voor de juiste ventilatie en bescherming bij het schilderen.

05 augustus 2023 om 14:00

Ventilatie en bescherming tijdens het schilderen. Is dit echt belangrijk? Zo ja, waarom? Wanneer je een ruimte gaat schilderen is het erg belangrijk dat je veilig te werk gaat. Bij schilderen doe je dit door de ruimte te ventileren door te zorgen voor de juiste bescherming. Verven klinkt vaak onschuldig. Wanneer je aan het werk gaat met een gereedschap dat erom bekend staat dat het gevaarlijk is, denk je gelijk aan bescherming. Bij schilderen wordt dit nog weleens vergeten. En dat willen we met deze blog voorkomen. Want ook bij schilderen is het belangrijk dat je zorgt voor bescherming en ventilatie. Verf is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Waarom het zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de ruimte doorlucht en veilig te werk kan gaan, zullen we hier uitgebreid vertellen.

 1. Bescherming tijdens het schilderenHet is niet alleen belangrijk om je omgeving te beschermen waar je aan het verven bent, maar vergeet ook jezelf niet. Het is verstandig om bijvoorbeeld een stofmasker, handschoenen en beschermende kleding te dragen. Deze beschermingsmiddelen beschermen je tegen de dampen van de verf, tegen druppels en het spatten van de verf.

  De omgeving waarin je werkt, kun je beschermen door gebruik te maken van afdekfolie en schilderstape. Brandgevaar bij het schilderen
  Er zijn verfsoorten die brandbaar zijn of kunnen ontvlammen wanneer ze in contact komen met vuur of een vonk. Zorg er sowieso voor dat er geen kaarsen of gasfornuis aan staan wanneer je gaat schilderen. Ook is het verstandig om geen gebruik te maken van elektrische apparaten in de buurt van de verf. 

  Zorgen voor ventilatie tijdens het schilderen
  Dit is zeker iets wat niet vergeten mag worden tijdens de verfklus. Zelfs wanneer het buiten koud is en je eigenlijk niet in de kou wilt staan, is het erg belangrijk om de ruimte te ventileren. 

  Chemisch

  Sommige verfsoorten zijn erg chemisch. Vooral verf op basis van oplosmiddelen. Tijdens het schilderen komen er dampen vrij uit de verf. En omdat deze dampen gevaarlijk zijn, kunnen ze schadelijk zijn wanneer je deze dampen inademt. Wanneer je de ruimte goed doorlucht houd je de lucht in de ruimte gezond. Wanneer je de ruimte niet ventileert blijven de giftige stoffen in de ruimte hangen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.

  Wat kun je doen om de ruimte te ventileren tijdens het schilderen?

  • Zet de deuren open
  • Zet de ramen open
  • Je kunt zelfs nog gebruik maken van een ventilator

Geur
Verf kan een intense geur met zich meedragen. Omdat deze geur heftig kan zijn is het onaangenaam om deze geur in te ademen. Denk bijvoorbeeld in aan een leefruimte. Dan is het niet prettig om deze sterke geur te ruiken. Wanneer je zorgt voor een goede ventilatie, kan dit ervoor zorgen dat je intensiteit van de geur vermindert. 

 

Zoals je hebt kunnen lezen is het belangrijk om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zorg ervoor dat je de juiste beschermingsmiddelen gebruikt en dat de ruimte goed wordt gelucht. Zet bij iedere verfklus de ramen en deuren open. Gebruik alleen materiaal dat veilig is om mee te werken. Heb je een trap of ladder nodig. Zet deze dan op een veilige manier neer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften. Dit is niet alleen voor jou zelf belangrijk, maar ook voor de mensen die zich nog meer in deze ruimte begeven of gaan begeven. Zorgen voor veiligheid is een belangrijk stuk in de voorbereiding van een verfklus. Moet je dit serieus nemen? Ja. Vraagt het wat aandacht? Ja. Maar gelukkig nemen deze voorbereidingen niet veel tijd in beslag. Gebruik de juiste beschermingsmiddelen en ventileer de ruimte goed voor een veilige werkomgeving. 

Laat je adviseren

Bezoek onze vestiging in Barendrecht

Meer nieuws